Siirry pääsisältöön

Talvi Madridissa


Pidin Luostarin varjoista, joten kun tämä tuli kirjastossa vastaan, lainasin. Pidin myös tästä, vaikka kirja olikin tyyliltään ja tunnelmaltaan aika erilainen.

Kirja sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen sisällissodan repimään Espanjaan. Kirjan päähenkilöitä ovat Englannissa vakoojaksi värvätty Harry,  Espanjassa asuva itsestään epävarma Barbara, Espanjassa sotinut englantilainen kommunisti Bernie sekä kaikkia hyväksi käyttävä hämäriinkin bisneksiin sotkeutunut Sandy. Näiden neljän henkilön elämät kietoutuvat toisiinsa ja Madridiin. Luvassa on epävarmuutta, epäilyjä, petoksia, rakkautta ja tragiikkaa.

Takakannessa kirjaa luonnehditaan tiheätunnelmaiseksi vakoilutrilleriksi. No, joo. Kirja oli hyvä, joskin aika hitaasti mukaansa imaiseva, mutta trilleri? Ei ehkä kuitenkaan. Tapahtumat etenivät siinä määrin hitaasti ja ennalta arvattavasti, ettei mielestäni jännitettä päässyt kauheasti rakentumaan ennen kuin ihan lopussa.

Mutta kuten sanoin, pidin kirjasta tällaisena. Tunnelma oli kaunis, surumielinen, paikoin hieman ahdistavakin, mutta kiehtova. Mielenkiintoisinta kirjassa oli Espanjan historian kuvaus, en ennestään tiennyt siitä kovinkaan paljon. Myös kirkon (/uskonnon) ja politiikan suhdetta oli pohdittu tässä mielenkiintoisesti, samoin kuin Luostarin varjoissakin.

Sansom, C. J.: Talvi Madridissa (Winter in Madrid)
Suomentanut: Seppo Raudaskoski
656 s.
Otava 2010

P.S. Kirjan sivumäärä yllätti minut. Päältä päin kirjaa voisi erehtyä pitämään muutaman sata sivua lyhyempänä, mutta sivuja onkin yli 600. Tämä selittyy harvinaisen ohuella paperilla. Miksiköhän näin? Ei varsinaisesti huono piirre tässä kirjassa, mutta jäin miettimään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sokea piste

Sain tämän luettua aamulla. Harkitsin kirjan jättämistä kesken muutamaankin kertaan, mutta uteliaisuus voitti. Halusin tietää, miten tämä päättyy. Kirja käsittelee ohjelmoijanero Samuel Heiskasen murhan selvittämistä. Nyt tiedän, mutta kirja jätti ristiriitaisen olon. Pidän psykologisista trillereistä, mutta ilmeisesti minun käsitykseni tuon termin määrittelystä on jotenkin erilainen? En sitten tiedä johtuiko omasta mielentilastani vai mistä, mutta trillerin koukuttavuuteen ja jännittävyyteen en päässyt kiinni, kuten en oikein koko kirjaan. Henkilöt jäivät minulle etäisiksi. En erityisemmin pitänyt kenestäkään, mutten myöskään inhonnut. Psykologisuuskin jäi vähän haileaksi. Ihmisen mielellä leikitellään, mutta sekään ei tunnu pääsevän alkua pidemmälle ja toisaalta taas yhtäkkiä ollaankin jo sukellettu hyvinkin syvälle ilman sen kummempia selityksiä. Arvoituksellisesta kerronnasta kyllä pidän (esim. Maarit Verrosen tyyliin), mutta tästä jäi vain ärsyttävä olo. Osasin kyllä mielestä

Valtaistuinpeli - Tulen ja jään laulu

 Olen harkinnut Valtaistuinpelin aloittamista kauan. Jostain syystä en vain ole saanut aikaiseksi. Ennen joulua sarjan ensimmäinen osa sattui käteeni kirjaston palautushyllystä. Alkuun olin oikeastaan vähän pettynyt kirjaan. Tapahtumien ja henkilöiden määrä tuntui liialta. Hiljalleen kuitenkin pääsin tarinan mukaan ja nyt loppuun päästyäni voin todeta että pidin. En hullaantunut, mutta pidin. Niin paljon kuitenkin, että eiköhän se seuraavakin ole luettava. Ja mahdollisesti myös sitä seuraava...

Viimeinen tukikohta

Ensimmäinen Science fiction -haasteen kirja luettu! Aloitin kevyesti nuorten scifillä. Kirja on löytö koulukirjaston varastosta. Poimin sen sieltä jo syksyllä, mutta tuli luettua vasta nyt. Kirja kertoo tulevaisuuden maasta, joka elää teknologisesti suunnilleen keskiajan tasolla. Maata hallitsevat tripodit, kolmijalkaiset huimaavan korkeat koneet. Jokaiselle ihmiselle asennetaan 14-vuotiaana päähän kappi (eng. cap, olisikohan tämän voinut kääntää jotenkin toimivamminkin...?), jonka kautta tripodit pystyvät hallitsemaan heitä. Kukaan ei tiedä, mitä tai keitä tripodit oikein ovat tai mistä he ovat alunperin tulleet.   Jymähtely voimistui. Yhtäkkiä saatoimme erottaa sen etäisellä taivaanrannalla. Talonkattojen ylitse näimme kuinka kimalteleva metallinhohtoinen puolipallo lähestyi huojahdellen. Se tuli kuin lentäen, mutta kuitenkin kolmen nivelikkään metallijalan varassa liikkuen. Jalat olivat monta vertaa korkeammat kuin kirkontorni.   s. 17 Aivan kaikki ihmiset eivät kuitenkaan halu