Tiibetin tyttäret on paitsi jännittävä sukutarina myös kertomus buddhalaisesta perinteestä, pienen kansa kohtalosta ja kulttuurien kohtaamisesta. (Takakansi)Sveitsiläis-tiibetiläinen Yangzom Brauen kertoo kirjassaan perheensä tarinan isoäitinsä Molan (mola=isoäiti), äitinsä Sonamin ja itsensä kokemana. Kirja alkaa kuvaamalla Molan lapsuutta ja elämää Tiibetissä buddhalaisena nunnana, jatkuu kuvauksena hänen perheensä pakomatkasta Himalajan yli Intiaan sekä koettelemuksista tässä uudessa maassa. Yangzomin äidin avioiduttua sveitsiläisen miehen kanssa, perhe muuttaa Sveitisiin. Loppuosa kirjasta kuvaa Yangzomin elämää ja Tiibetin poliittista tilannetta.
Lukukokemuksena kirja oli pääosin innostava. Tämän tyyppisissä elämänkerrallisissa kirjoissa pidän usein eniten kirjan alkupuolesta, niin tässäkin. Kuvaus perheen elämästä ennen Sveitsiin muuttoa, oli todella mukaansatempaava, mielenkiintoista ja etenevää. Kirjan loppupuoli taas kuvasi luonnollisestikin lähinnä nykyaikaa (Yangzom on syntynyt 1980), ja tarinan lumo alkoi kaikota. Tiibetin nykytilanne ja tiibetiläisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset ovat toki oikeasti tärkeitä ja huomionarvoisia asioita, mutta lukuelämyksenä niiden kuvailu ei valitettavasti ole yhtä antoisaa kuin yksittäisen ihmisen elämästä lukeminen.
Kirja oli pääasiassa kirjoitettu sujuvalla kielellä ja rytmitetty toimivasti. Alun kahta lukua lukuunottamatta tapahtumat seurasivat toisiaan kronologisesti. Kirjan lopetukseen olin hieman pettynyt, vaikkei se varsinaisesti huono ollutkaan. Tarinaa yritettiin hieman vetää yhteen palaamalla muutamaksi sivuksi tarkkailemaan lähemmin Molaa, kirjan keskushenkilöä. Olisin kuitenkin kaivannut jotain... muuta. Jotain, mikä olisi hieman enemmän lähentänyt alku- ja loppuosan tyylillisiä eroavaisuuksia, jotain mikä olisi tehnyt kirjasta enemmän kokonaisen.
Tällaisenaankin kirja herätti kuitenkin paljon ajatuksia, ja se sen päätarkoitus onkin. Melkein hävettää myöntää, kuinka vähän Tiibetin historiasta ja nykytilanteestakaan todella tiedän. Kirja avasi silmiäni monella tapaa. Myös Tiibetin vanhaa kulttuuria ja buddhalaisia tapoja ja uskomuksia kuvattiin hyvin, opin paljon uutta.
Kirjan henkilöistä valokeilaan nousi ehdottomasti Mola, seurataanhan hänen elämäänsä lapsuudesta 90-vuotiaaksi. Uskomatonta, miten monia erilaisia vaiheita yhden ihmisen elämään voikaan mahtua. Miten valtavasti hänen elinolosuhteensa ja ympäristönsä ovatkaan vaihdelleet näiden 90 vuoden aikana. Ja sittenkin:
Ajattelin Molan päässeen päämääräänsä, kun hän ajatuksissaan hymyillen käveli hitaasti, pohdiskellen ja täysin omissa oloissaan New Yorkin kaduilla. Kuinka toivonkaan, että jaksaisin samalla tavoin kilvoitella itseni kanssa!
Brauen, Yangzom: Tiibetin tyttäret (Eisenvogel - Drei Frauen aus Tibet. Die Geschichte meiner Familie)(s. 382)
Suomentanut: Riitta Virkkunen
382 s.
Ajatuskirjat 2011
Kommentit
Lähetä kommentti