Siirry pääsisältöön

Tiibetin tyttäret

Tiibetin tyttäret on paitsi jännittävä sukutarina myös kertomus buddhalaisesta perinteestä, pienen kansa kohtalosta ja kulttuurien kohtaamisesta. (Takakansi)
Sveitsiläis-tiibetiläinen Yangzom Brauen kertoo kirjassaan perheensä tarinan isoäitinsä Molan (mola=isoäiti), äitinsä Sonamin ja itsensä kokemana. Kirja alkaa kuvaamalla Molan lapsuutta ja elämää Tiibetissä buddhalaisena nunnana, jatkuu kuvauksena hänen perheensä pakomatkasta Himalajan yli Intiaan sekä koettelemuksista tässä uudessa maassa. Yangzomin äidin avioiduttua sveitsiläisen miehen kanssa, perhe muuttaa Sveitisiin. Loppuosa kirjasta kuvaa Yangzomin elämää ja Tiibetin poliittista tilannetta.

Lukukokemuksena kirja oli pääosin innostava. Tämän tyyppisissä elämänkerrallisissa kirjoissa pidän usein eniten kirjan alkupuolesta, niin tässäkin. Kuvaus perheen elämästä ennen Sveitsiin muuttoa, oli todella mukaansatempaava, mielenkiintoista ja etenevää. Kirjan loppupuoli taas kuvasi luonnollisestikin lähinnä nykyaikaa (Yangzom on syntynyt 1980), ja tarinan lumo alkoi kaikota. Tiibetin nykytilanne ja tiibetiläisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset ovat toki oikeasti tärkeitä ja huomionarvoisia asioita, mutta lukuelämyksenä niiden kuvailu ei valitettavasti ole yhtä antoisaa kuin yksittäisen ihmisen elämästä lukeminen.

Kirja oli pääasiassa kirjoitettu sujuvalla kielellä ja rytmitetty toimivasti. Alun kahta lukua lukuunottamatta tapahtumat seurasivat toisiaan kronologisesti. Kirjan lopetukseen olin hieman pettynyt, vaikkei se varsinaisesti huono ollutkaan. Tarinaa yritettiin hieman vetää yhteen palaamalla muutamaksi sivuksi tarkkailemaan lähemmin Molaa, kirjan keskushenkilöä. Olisin kuitenkin kaivannut jotain... muuta. Jotain, mikä olisi hieman enemmän lähentänyt alku- ja loppuosan tyylillisiä eroavaisuuksia, jotain mikä olisi tehnyt kirjasta enemmän kokonaisen.

Tällaisenaankin kirja herätti kuitenkin paljon ajatuksia, ja se sen päätarkoitus onkin. Melkein hävettää myöntää, kuinka vähän Tiibetin historiasta ja nykytilanteestakaan todella tiedän. Kirja avasi silmiäni monella tapaa. Myös Tiibetin vanhaa kulttuuria ja buddhalaisia tapoja ja uskomuksia kuvattiin hyvin, opin paljon uutta.

Kirjan henkilöistä valokeilaan nousi ehdottomasti Mola, seurataanhan hänen elämäänsä lapsuudesta 90-vuotiaaksi. Uskomatonta, miten monia erilaisia vaiheita yhden ihmisen elämään voikaan mahtua. Miten valtavasti hänen elinolosuhteensa ja ympäristönsä ovatkaan vaihdelleet näiden 90 vuoden aikana. Ja sittenkin:
Ajattelin Molan päässeen päämääräänsä, kun hän ajatuksissaan hymyillen käveli hitaasti, pohdiskellen ja täysin omissa oloissaan New Yorkin kaduilla. Kuinka toivonkaan, että jaksaisin samalla tavoin kilvoitella itseni kanssa!
(s. 382)
Brauen, Yangzom: Tiibetin tyttäret (Eisenvogel - Drei Frauen aus Tibet. Die Geschichte meiner Familie)
Suomentanut: Riitta Virkkunen
382 s.
Ajatuskirjat 2011

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sokea piste

Sain tämän luettua aamulla. Harkitsin kirjan jättämistä kesken muutamaankin kertaan, mutta uteliaisuus voitti. Halusin tietää, miten tämä päättyy. Kirja käsittelee ohjelmoijanero Samuel Heiskasen murhan selvittämistä. Nyt tiedän, mutta kirja jätti ristiriitaisen olon. Pidän psykologisista trillereistä, mutta ilmeisesti minun käsitykseni tuon termin määrittelystä on jotenkin erilainen? En sitten tiedä johtuiko omasta mielentilastani vai mistä, mutta trillerin koukuttavuuteen ja jännittävyyteen en päässyt kiinni, kuten en oikein koko kirjaan. Henkilöt jäivät minulle etäisiksi. En erityisemmin pitänyt kenestäkään, mutten myöskään inhonnut. Psykologisuuskin jäi vähän haileaksi. Ihmisen mielellä leikitellään, mutta sekään ei tunnu pääsevän alkua pidemmälle ja toisaalta taas yhtäkkiä ollaankin jo sukellettu hyvinkin syvälle ilman sen kummempia selityksiä. Arvoituksellisesta kerronnasta kyllä pidän (esim. Maarit Verrosen tyyliin), mutta tästä jäi vain ärsyttävä olo. Osasin kyllä mielestä

Valtaistuinpeli - Tulen ja jään laulu

 Olen harkinnut Valtaistuinpelin aloittamista kauan. Jostain syystä en vain ole saanut aikaiseksi. Ennen joulua sarjan ensimmäinen osa sattui käteeni kirjaston palautushyllystä. Alkuun olin oikeastaan vähän pettynyt kirjaan. Tapahtumien ja henkilöiden määrä tuntui liialta. Hiljalleen kuitenkin pääsin tarinan mukaan ja nyt loppuun päästyäni voin todeta että pidin. En hullaantunut, mutta pidin. Niin paljon kuitenkin, että eiköhän se seuraavakin ole luettava. Ja mahdollisesti myös sitä seuraava...

Viimeinen tukikohta

Ensimmäinen Science fiction -haasteen kirja luettu! Aloitin kevyesti nuorten scifillä. Kirja on löytö koulukirjaston varastosta. Poimin sen sieltä jo syksyllä, mutta tuli luettua vasta nyt. Kirja kertoo tulevaisuuden maasta, joka elää teknologisesti suunnilleen keskiajan tasolla. Maata hallitsevat tripodit, kolmijalkaiset huimaavan korkeat koneet. Jokaiselle ihmiselle asennetaan 14-vuotiaana päähän kappi (eng. cap, olisikohan tämän voinut kääntää jotenkin toimivamminkin...?), jonka kautta tripodit pystyvät hallitsemaan heitä. Kukaan ei tiedä, mitä tai keitä tripodit oikein ovat tai mistä he ovat alunperin tulleet.   Jymähtely voimistui. Yhtäkkiä saatoimme erottaa sen etäisellä taivaanrannalla. Talonkattojen ylitse näimme kuinka kimalteleva metallinhohtoinen puolipallo lähestyi huojahdellen. Se tuli kuin lentäen, mutta kuitenkin kolmen nivelikkään metallijalan varassa liikkuen. Jalat olivat monta vertaa korkeammat kuin kirkontorni.   s. 17 Aivan kaikki ihmiset eivät kuitenkaan halu