Siirry pääsisältöön

Nemesis


Maaliskuu alkoi scifi-haasteen merkeissä. Olin kuullut/lukenut Isaac Asimovista useammaltakin taholta, mutten ennen tätä haastetta ollut lukenut yhtään hänen teostaan. Yritin aloittaa tutustumisen jo helmikuussa teoksella Tähdet kuin tomua, mutta se oli niin huonosti kirjoitettu, etten päässyt juuri alkua pidemmälle. Pieni selvittely osoitti kyseessä olleen Asimovin varhaisvaiheen kirjan, johon hän ei itsekään ollut oikein tyytyväinen. Päätin siis antaa hänelle vielä mahdollisuuden.

Nemesiksen valitsin luettavakseni tunnetumpien Säätiö ja Robotti -sarjojen sijaan, koska arvelin etten kuitenkaan jaksaisi alkaa lukea kokonaista sarjaa juuri nyt, ja toisaalta sarjan kesken jättäminenkin tuntuisi tylsältä. Nemesis on siis täysin itsenäinen teos.

Nemesiksen tapahtumat sijoittuvat reilun 200 vuoden päähän. Suurin osa ihmiskunnasta asuu edelleen maassa, mutta osa on siirtynyt asumaan avaruudessa sijaitseviin siirtokuntiin, avaruusasemille. Eräs tälläinen siirtokunta, Rotor, on kehittänyt tavan matkustaa valonnopeudella, ja päättää hylätä Linnunradan ja lähteä luomaan uutta tulevaisuutta juuri löytyneen tähden, Nemesiksen, ympärille. Pian selviää, että Nemesis ei pysykään paikallaan vaan liikkuu vaarallisesti kohti maata. Lisäksi Nemesiksen ympärillä kiertävä planeetta osoittautuukin joksikin muuksi kuin aluksi luullaan.

Kirjan alussa Asimov luo mielenkiintoisia ja lupaavia jännitteitä. Maa ja Rotor, Maa ja siirtokunnat, Maan tuleva tuho... Myös ihmissuhdekuvioita ja vakoilujuttuja tuntuu lähtevän käyntiin... mutta. Mitään näistä ei viedä oikein mihinkään. Koko kirjan odotin, että jotain tapahtuisi. Ei tapahtunut. Tuntui, kuin olisi lukenut ylipitkän johdannon. Kirjan lopussa kaikki ongelmat ratkeavat nopeasti mutta mutkattomasti, ilman sen kummempia konflikteja. Kaikki voittavat, kaikki ovat onnellisia.

Kirjan henkilötkään eivät oikein valloita. Ne ovat varsin yksiulotteisia, ennalta arvattavia ja keskustelvat ärsyttävän epäluontevasti ja pitkästi. Välillä tuntui, kuin seuraisi Kauniiden ja rohkeiden avaruusversiota.
Genarr vakavoitui hiukan. "Mutta tiedän kyllä että muunkinlaista kauneutta on olemassa." "Ei enää minulle. Sinussa on kaikki kauneuden lajit. Siever, me menetime aamun, me kaksi. Mutta iltapäivä on vielä jäljellä." "Mitä muuta minä silloin voisin enää haluta, Eugenia? Menköön aamu -  jos me voimme jakaa iltapäivän." Heidän kätensä koskettivat toisiaan. s. 415
Ja sitten oli vielä se kieli. Kirja oli kyllä sujuvampaa tekstiä kuin Tähdet kuin tomua, mutta ei tässä nyt silti kovin kummoiseen kirjalliseen nautintoon ylletty. Että tulihan luettua, ja haaste eteni taas yhdellä kirjalla. Sijoitan tämän avaruusalukset/alienit osioon. Molempiahan tästä oikeastaan löytyi.

En tiedä, uskaltaisinkohan vielä tämän jälkeen antaa mahdollisuuden Säätiö tai Robotti -sarjoille?

Asimov, Isaac: Nemesis
Suomentanut: Anu Niroma
417 s.
WSOY 1992

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sokea piste

Sain tämän luettua aamulla. Harkitsin kirjan jättämistä kesken muutamaankin kertaan, mutta uteliaisuus voitti. Halusin tietää, miten tämä päättyy. Kirja käsittelee ohjelmoijanero Samuel Heiskasen murhan selvittämistä. Nyt tiedän, mutta kirja jätti ristiriitaisen olon. Pidän psykologisista trillereistä, mutta ilmeisesti minun käsitykseni tuon termin määrittelystä on jotenkin erilainen? En sitten tiedä johtuiko omasta mielentilastani vai mistä, mutta trillerin koukuttavuuteen ja jännittävyyteen en päässyt kiinni, kuten en oikein koko kirjaan. Henkilöt jäivät minulle etäisiksi. En erityisemmin pitänyt kenestäkään, mutten myöskään inhonnut. Psykologisuuskin jäi vähän haileaksi. Ihmisen mielellä leikitellään, mutta sekään ei tunnu pääsevän alkua pidemmälle ja toisaalta taas yhtäkkiä ollaankin jo sukellettu hyvinkin syvälle ilman sen kummempia selityksiä. Arvoituksellisesta kerronnasta kyllä pidän (esim. Maarit Verrosen tyyliin), mutta tästä jäi vain ärsyttävä olo. Osasin kyllä mielestä

Valtaistuinpeli - Tulen ja jään laulu

 Olen harkinnut Valtaistuinpelin aloittamista kauan. Jostain syystä en vain ole saanut aikaiseksi. Ennen joulua sarjan ensimmäinen osa sattui käteeni kirjaston palautushyllystä. Alkuun olin oikeastaan vähän pettynyt kirjaan. Tapahtumien ja henkilöiden määrä tuntui liialta. Hiljalleen kuitenkin pääsin tarinan mukaan ja nyt loppuun päästyäni voin todeta että pidin. En hullaantunut, mutta pidin. Niin paljon kuitenkin, että eiköhän se seuraavakin ole luettava. Ja mahdollisesti myös sitä seuraava...

Viimeinen tukikohta

Ensimmäinen Science fiction -haasteen kirja luettu! Aloitin kevyesti nuorten scifillä. Kirja on löytö koulukirjaston varastosta. Poimin sen sieltä jo syksyllä, mutta tuli luettua vasta nyt. Kirja kertoo tulevaisuuden maasta, joka elää teknologisesti suunnilleen keskiajan tasolla. Maata hallitsevat tripodit, kolmijalkaiset huimaavan korkeat koneet. Jokaiselle ihmiselle asennetaan 14-vuotiaana päähän kappi (eng. cap, olisikohan tämän voinut kääntää jotenkin toimivamminkin...?), jonka kautta tripodit pystyvät hallitsemaan heitä. Kukaan ei tiedä, mitä tai keitä tripodit oikein ovat tai mistä he ovat alunperin tulleet.   Jymähtely voimistui. Yhtäkkiä saatoimme erottaa sen etäisellä taivaanrannalla. Talonkattojen ylitse näimme kuinka kimalteleva metallinhohtoinen puolipallo lähestyi huojahdellen. Se tuli kuin lentäen, mutta kuitenkin kolmen nivelikkään metallijalan varassa liikkuen. Jalat olivat monta vertaa korkeammat kuin kirkontorni.   s. 17 Aivan kaikki ihmiset eivät kuitenkaan halu